دیدبان حقوق بشر از شورای بینالمللی کریکت خواست تا عضویت تیم کریکت افغانستان تحت کنترول طالبان را تعلیق کند. این سازمان گفت سکوت شورای بینالمللی کریکت در برابر ممنوعیتهای وضعشده علیه زنان و دختران افغان در ورزش «بیتوجهی به حقوق اساسی بشر» است.
تیم کریکت افغانستان به دلیل ارتباط نزدیک برخی از اعضایش با مقامهای طالبان، بهویژه سراجالدین حقانی، وزیر داخله این گروه، بارها مورد انتقاد قرار گرفته است. منتقدان معتقدند که این ارتباط به مشروعیتبخشی طالبان کمک میکند و در تناقض با محرومیت زنان از تحصیل، کار و ورزش قرار دارد.
در ادامه این واکنشها وردن در ایمیلی که به جی شاه، رئیس شورای بین المللی کریکت فرستاده گفت: «در حال حاضر از شورای بینالمللی کریکت (آی سی سی) میخواهیم تا عضویت أفغانستان تحت حاکمیت طالبان و شرکت این تیم در بازیهای بینالمللی را تا زمانی که زنان و دختران بتوانند بار دیگر حق آموزش داشته باشند، تعلیق کند.
در ایمیل آمده است: «ما همچنین از شورای بین المللی کریکت میخواهیم تا مطابق به أصول و رهنمودهای ملل متحد، پالیسی مبتنی بر حقوق بشر را دنبال کند.» ایمیل گفته است: «کریکت بورد افغانستان با اجازه ندادن به زنان و دختران برای حضور در بازی کریکت، و اجازه ندادن به تیم ملی زنان و دختران به رقابتهای بینالمللی، از پالیسی ضد تبعیض شورای بین المللی کریکت پیروی نمیکند.»
در نامه این سازمان آمده است که پس از تسلط دوباره طالبان بر افغانستان تمام بخشهای ورزشی برای زنان و دختران ممنوع شده و بسیاری از ورزشکاران مجبور به پنهان شدن یا فرار از کشور شدهاند.
دیدبان حقوق بشر میگوید شورای بینالمللی کریکت به درخواستهای مکرر تیم ملی زنان بیتوجهی کرده است.
در این ایمیل گفته شده “با ورود کریکت به المپیک ۲۰۲۸ لس آنجلس، حامیان مالی جهانی کریکت و کمیته بینالمللی المپیک دیگر نمیتوانند تبعیض جنسیتی آشکار طالبان و نقض اصول المپیک را نادیده بگیرند.”
مینکی وردن، مدیر ابتکارات جهانی دیدبان حقوق بشر با اشاره به محدودیتهای زنان افغان در بخشهای مختلف بهویژه در ورزش گفت: «شورای بینالمللی کریکت مسئول است تا اطمینان حاصل کند که سیستمهای آن تبعیض جنسیتی سیستماتیک را نادیده نمیگیرند یا بدتر از آن، آن را تشویق نمیکنند.»
در گزارش و مطلب دیدهبان حقوق بشر نوشته شده که طالبان تمام ورزشهای زنان و دختران را ممنوع کرده، مراکز آموزشی ورزشی را بسته و زنان ورزشکار تهدید کرده است؛ در نتیجه برخی ورزشکاران زن افغان از کشور فرار کرده و مجبور به ورزش و تلاش در تبعید شدهاند. تعدادی نیز که قادر به فرار نبودهاند، مخفی شده و به دنبال از بین بردن شواهد مربوط به پیوند خود با ورزش از جمله مدال و لباسهای ورزشی بودند.
براساس قوانین بینالمللی کریکت، کشورهای عضو موظفاند تیم زنان را برای رقابتهای بینالمللی به رسمیت بشناسند تا تیم مردان بتوانند بهطور رسمی بازی کنند. افغانستان از اگست ۲۰۲۱ نتواسته است این الزام را برآورده کند.
بازیکنان کریکت زنان افغانستان میگویند که برای دریافت حمایت و شناسایی به شورای بینالمللی کریکت نامه نوشتهاند، اما هیچ پاسخی دریافت نکردهاند.
دیدبان حقوق بشر همچنین از شورای بینالمللی کریکت خواسته است تا حمایتهای مالی را مشروط به رعایت برابر جنسیتی کند.
مسابقات قهرمانی جام قهرمانان ۲۰۲۵ که شامل هشت تیم از جمله افغانستان است، در تاریخ نهم مارچ ۲۰۲۵ در دبی برگزار میشود.
کریکت در شرق کشور از محبوبیت ویژهیی برخوردار است. مناطق شرقی افغانستان در امتداد مرز با پاکستان واقع شدهاست، کشوری که با شور و شوق بینظیری از این بازی لذت میبرد.
این ورزش توسط مهاجران افغان که در دههی ۱۹۹۰ میلادی پس از فرار از تهاجم شوروی، در پاکستان زندگی کرده بودند، به افغانستان وارد شد.