فرشته عباسی، پژوهشگر بخش افغانستان در دیدبان حقوقبشر میگوید که مستندسازی جامع تمام موارد نقض جدی حقوقبشر در افغانستان، برای پاسخگویی عاملان آن ضروری است.
خانم عباسی روز (پنجشنبه، ۹ حوت) در یک نشست در شورای حقوقبشر سازمان ملل متحد از جمله خواستار جمعآوری و حفظ شواهد و شناسایی عاملان نقض حقوقبشر در افغانستان شده است.
او افزوده است که بر اساس توصیههای ریچارد بنت، گزارشگر ویژه حقوقبشر سازمان ملل متحد، باید یک سازوکار مستقل و جامع اضافی برای پاسخگویی در افغانستان ایجاد شود که مکمل اما مجزا از کار مهم آقای بنت باشد.
پژوهشگر بخش افغانستان دیدبان حقوقبشر گفته است که گزارشهای ریچارد بنت نشان میدهد که بحران حقوقبسر در افغانستان طی یک سال اخیر عمیقتر شده است و طالبان حملات گستردهای را علیه حقوق زنان، دختران و اقلیتها انجام دادهاند.
او افزوده است که قانون امر به معروف و نهی از منکر طالبان نقض مداوم حقوقبشر از سوی این گروه را «نهادینه» و «قانومند» کرده است که شامل ممنوعیت سفر بدون محرم زنان، آوازخوانی آنان در اماکن عمومی و حتا شنیدهشدن صدای آنان در خارج از خانه میشود.
خانم عباسی گفته است که آنان نگرانی ریچارد بنت در مورد اینکه شکست جامعهی جهانی در مورد پاسخگوقراردادن، طالبان را جسورتر کرده است، کاملا درک میکنند.
ریچارد بنت، گزارشگر ویژه حقوقبشر سازمان ملل متحد در گزارش جدید خود گفته است که علیرغم وخامت اوضاع حقوقبشر در افغانستان، جامعهی بینالمللی به سمت عادیسازی و به رسمیتشناسی طالبان گام بر میدارد.
او تأکید کرده است که هرگونه اقدام برای عادیسازی طالبان باید همراه با پیشرفتهای قابل اثبات و قابل تایید در زمینهی حقوق بشر باشد.
طالبان از زمان تسلط دوباره بر افغانستان، به صورت گسترده متهم به نقض حقوقبشر از جمله حقوق زنان و دختران شدهاند.
کارشناسان سازمان ملل متحد گفتهاند که محدودیتهای این گروه علیه زنان و دختران افغانستان جنایت علیه بشریت به شمار میرود و میتواند «آپارتاید جنسیتی» محسوب شود.