ایندیپندنت نوشت روسیه برای بیرون شدن از انزوا، پیشنهاد حذف طالبان از فهرست گروههای تروریستی را مطرح کرده تا تعامل با این گروه را بیشتر سازد. در تحلیلی که این روزنامه منتشر کرد، آمده که روسیه در بالاترین سطح دیپلوماتیک با طالبان تعامل کرده است.
روزنامه بریتانیایی ایندپندنت روز چهارشنبه، هفتم قوس نوشت که روسیه تاکنون بالاترین سطح دیپلوماتیک خود را با طالبان انجام داده، زیرا به دنبال گسترش حوزه نفوذ خود در آسیا است.
در آخرین مورد سرگئی شایگو، دبیر شورای امنیت روسیه روز دوشنبه به کابل رفت و مقامهای طالبان دیدار و گفتوگو کرد.
ایندپندنت نوشته است که سرگئی شایگو با این پیام به کابل رفت که ولادیمیر پوتین میخواهد از دولت طالبان حمایت کند، یا به قول خود او، به یک صلح پایدار در افغانستان دست یابد.
سرگئی شایگو در سفر به کابل با عبدالغنی برادر معاون اقتصادی رئیسالوزرا، مولوی عبدالکبیر معاون سیاسی رئیسالوزرا، ملا یعقوب وزیر دفاع و سراجالدین حقانی وزیر داخله طالبان جداگانه دیدار و گفتوگو کرد.
طالبان به سرگئی شایگو گفتند که برای کاهش بار تحریمهای غرب به کمک مسکو نیاز دارد.
کارشناسان میگویند رهبر روسیه به طور فزایندهای به آسیا نگاه میکند، زیرا او به دنبال متحدان بیشتری است که برخلاف ایالات متحده و کشورهای اروپایی، او را به خاطر تهاجم به اوکراین محکوم نکنند. در طرف دیگر هم طالبان خواهان به رسمیت شناختن بینالمللی است و همچنین شرکایی که از آپارتاید جنسیتی انتقاد نمیکنند.
اوز حسن، کارشناس امنیت ملی از دانشگاه وارویک میگوید: «روسیه روابط تاریخی با افغانستان دارد، اما همیشه این روابط خوشایند نبودند. روسیه اهمیت استراتژیک افغانستان را میداند، جایی که در آسیا قرار دارد و منافع اروپا، منافع ایالات متحده، منافع خلیجفارس، منافع چین، منافع هند را متعادل میکند.»
به گفته این کارشناس، رئیسجمهور روسیه یک بازیگر استراتژیک است که سیاستهای جهانی را تماشا میکند و کوشش خواهد کرد ببیند که در گروه او در مقابل ایالات متحده چند کشور وجود دارد.»
الکسی زاخاروف، یک محقق در مسکو میگوید که فرستادن دستیار نزدیک پوتین چون سرگئی شایگو به کابل برای ملاقات با طالبان، نشاندهنده ارسال پیام است. به گفته وی، کرملین میخواهد به رژیم طالبان نشان دهد که روسیه به طور جدی به دنبال توسعه روابط نزدیکتر است.
دکتر حسن، کارشناس معتقد است که روابط دیپلوماتیک روسیه با طالبان در افغانستان به طور بالقوه میتواند به یک رابطه اقتصادی طولانیمدت منجر شود؛ جایی که روسیه میتواند از پروژههای اقتصادی میلیونها دالری استفاده کند.
افزون بر آن، دکتر حسن میگوید روسیه میتواند از همان مدل روابط با کوریای شمالی پیروی کند؛ توافقی که شامل استفاده از جنگجویان طالبان در جنگ پوتین علیه اوکراین است.
به گفته دکتر حسن، این نیروها در افغانستان میتوانند مستقیما به عنوان «مزدوران» در جنگ استخدام شوند، زیرا به پول نیاز دارند و مهارتهایی دارند که از نبرد مستقیم طولانیمدت با ناتو به دست آمدهاند.
الکسی زاخاروف میگوید اولین قدم برای ایجاد چنین روابطی حذف طالبان از فهرست سازمانهای تروریستی روسیه است؛ آنچه شایگو در سفر خود به طور شفاهی به مقامهای طالبان اطمینان داده و به نظر میرسد روسیه واقعا به سمت حذف طالبان از فهرست گروههای تروریستی حرکت میکند.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین با تاکید بر اهمیت تقویت روابط با طالبان گفته است که مسکو هنوز تصمیمی برای حذف طالبان از فهرست سازمانهای تروریستی اتخاذ نکرده است.
رئیسجمهور روسیه در ماه سرطان پس از پایان نشست سران سازمان همکاری شانگهای، در یک نشست خبری، از طالبان به عنوان متحد مسکو در زمینه مبارزه با تروریسم نام برد.
ولادیمیر پوتین گفت طالبان قدرت را در افغانستان کنترل میکنند و از این نظر، آنها «قطعا متحدان ما در مبارزه با تروریسم هستند.»